Bouwkundige keuring: hoe eerder hoe beter

bouwkundige-keuring

Bouwkundige keuring: hoe eerder hoe beter

Een huis verkopen of kopen wil je het liefst zo snel en soepel mogelijk laten verlopen. Toch ontstaan er geregeld vervelende situaties tijdens het koopproces. Niet alleen voor de potentiële koper, maar ook voor de verkoper. In dit artikel laten we zien hoe je dat kan voorkomen door vroegtijdig een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Bouwkundige keuring in een krappe woningmarkt

Door het woningtekort is er meer snelheid gekomen in het koopproces. Kopers ervaren een hoge druk om zo snel mogelijk te bieden. Regelmatig zien ze af van de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde. Dit doen ze vaak met het idee dat ze meer kans maken om de woning te kopen. Kopers stellen daarom de bouwkundige keuring vaak uit tot na de koop of zelfs helemaal af, met alle gevolgen van dien. Zo blijkt er bij het aankopen van een woning pas achteraf dat er iets mis is, bijvoorbeeld in de vorm van een gebrek. De kosten en nasleep komen dan vaak voor rekening van de koper.

Vertraging van de verkoop door ontbrekende bouwkundige keuring

Echter, ook het vertragen van de verkoop is een veelvoorkomend probleem waar vooral de verkoper nadeel van ondervindt. Wanneer de uitkomst van de bouwkundige keuring wél als ontbindende voorwaarde wordt opgenomen, kan de verkoop keer op keer vastlopen. Met als gevolg dat de verkoper bijvoorbeeld langere tijd dubbele lasten moet dragen. Zulke nare situaties kan je voorkomen. Zowel de verkoper als koper kunnen vroeg in het proces een bouwkundige keuring uit laten voeren.

Verkoper: sneller verkopen met een bouwkundige keuring op zak

Een woning verkopen doe je als verkoper vaak het liefst zo snel mogelijk. Zeker wanneer je al een nieuwe woning hebt aangekocht of van plan bent binnenkort te verhuizen. Een potentiële koper houdt vaak twee ontbindende voorwaarden aan. Een daarvan is de financieringsmogelijkheid en de andere de uitkomst van een bouwkundige keuring.

Als verkoper kun je tijd en geld besparen door de keuring vooraf uit te laten voeren. Marco Jobse van Bouwinspecteurs Nederland legt uit: “Een verkoper heeft er baat bij om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat hij begint aan het verkoopproces. We zien in de praktijk dat de koop namelijk sneller verloopt en de verkoper sterker staat bij de onderhandelingen. Wanneer de verkoopmakelaar het keuringsrapport kan overleggen in het koopproces, voorkomt deze dat de potentiële koper de uitkomst van een bouwkundige keuring inzet als ontbindende voorwaarde. Daarnaast zien we dat er vaak minder onderhandeld hoeft te worden over de koopprijs, omdat de koper weet wat de staat is van de woning.”

Koper: beter bieden met een bouwtechnische keuring bij de hand

Natuurlijk is het fijn wanneer de verkoper al een bouwkundige keuring heeft laten uitvoeren. Mocht dit niet het geval zijn, dan loont het zeker om een vakkundig keurder in te schakelen voordat je een bod uitbrengt. Wanneer je weet in welke staat een woning verkeert, kun je daar je voordeel mee doen tijdens het bieden. De vraagprijs van een huis is wat de verkoper graag wil zien, maar is dat na de uitslag van de keuring nog wel wat jij er voor zou willen betalen? Uitgebreide kennis over het huis geeft jou tijdens het onderhandelen een sterkere positie.

Door de krapte op de woningmarkt wordt er vaak druk gelegd op de potentiële kopers om zo snel mogelijk te bieden en tekenen. Volgens Marco Jobse, keurder bij Bouwinspecteurs Nederland, is het niet nodig om de bouwkundige keuring over te slaan om tijd te besparen: “Veel professionele keurders hebben afspraken gemaakt met verkoopmakelaars om de bouwtechnische keuring vooraf te mogen doen, ongeacht de druk vanuit de markt. Daarbij komt ook dat een keuring heel snel kan worden afgerond.”

Contact opnemen met Vakkundig gekeurd

Wil je meer weten of bouwkundige keuringen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel 0320 331 620.

Tags: