Gebreken: voorkom rottigheid bij jouw eerste koopwoning

productkaart-bouwkundige-keuring

Gebreken: voorkom rottigheid bij jouw eerste koopwoning

Als een huis kopen volledig nieuw voor je is, kan het allemaal heel onzeker en onduidelijk zijn. Het is daarom als starter belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt verwachten bij de aankoop van je eerste woning. Een belangrijk risico bij het kopen van een woning is de staat van het pand. In dit artikel leggen we aan je uit met welke soorten gebreken je te maken kunt krijgen en hoe je onnodige problemen kunt voorkomen óf oplossen.

Wat zijn voorbeelden van gebreken aan een woning?

Misschien ga je er vanuit je dat jouw droomhuis in een goede staat is. Het laatste wat je verwacht zijn ernstige gebreken, zoals een lekkend dak of een rottende fundering. In de meeste gevallen ben je als koper verantwoordelijk voor reparatie van de gebreken als je deze pas na aankoop ontdekt. Daarom is het altijd aan te raden dat je je goed laat informeren en vooraf een bouwkundige keuring laat doen, voordat je een bod doet of een koopovereenkomst tekent.

Michiel van der Eijk van VDE Keuring & Advies legt uit: “In de praktijk komen wij regelmatig situaties tegen waarbij er pas na de koop gebreken bij een woning worden ontdekt. Dit is dan een vervelende situatie die vaak in het nadeel van de koper is, omdat die meestal opdraait voor de kosten. Gelukkig maken we steeds vaker mee dat men vooraf een bouwkundige keuring laat uitvoeren. In sommige gevallen zien we dat kopers dan zelfs afzien van de koop, omdat de staat van een woning bij nader inzien tegenvalt.”

Voorbeelden van gebreken die voorkomen bij woningen zijn:

  • Lekkage
  • Onzichtbare scheuren in muren en vloeren
  • Rotte dakconstructie
  • Asbest
  • Boktor of houtworm

 

“Vaak is er bij de bezichtiging van een woning niet genoeg kennis aanwezig bij de potentiële koper om verborgen gebreken te kunnen herkennen. Wanneer boktor of houtworm zorgt voor problemen, is dat met het ongetrainde oog niet te herkennen. Als vakkundig keurders zijn wij hier dagelijks mee bezig en kunnen we met een inspectieronde al veel vaststellen. Ook als het gaat om constructieproblemen die je kunt zien door scheuren of een lichte scheefstand. Maar soms gaat het slechts om enkele millimeters verschil die we alleen kunnen detecteren met een laserwaterpas”, legt Van der Eijk uit.

Onderzoeksplicht, wat is het en hoe ga je er mee om?

Om aan te tonen of het huis daadwerkelijk geen geheime agenda heeft, ben je als koper verplicht om een onderzoek uit te voeren. Dit heet een onderzoeksplicht. Zelf een onderzoek uitvoeren kan heel lastig zijn. Daarom wordt er altijd aangeraden een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. In deze bouwkundige keuring wordt door een specialist de staat van het huis genoteerd in een vakkundig keuringsrapport. Niet alleen versterkt dit bouwkundige keuringsrapport jouw onderhandelingspositie, ook kom je erachter welke verbouwing noodzakelijk is. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Bouwkundig keurders met het Vakkundig Gekeurd keurmerk kunnen jou die zekerheid bieden.

Wat als dit voor jou het geval is?

Wanneer er na de bouwkundige keuring blijkt dat er sprake is van gebreken, kan je dit meenemen in je onderhandelingspositie. Bij hoge kosten kun je dan een lager openingsbod doen. Het is goed om te weten dat je als koper ook de plicht hebt om de schade te beperken. Hiermee wordt bedoeld dat je je best hebt gedaan om de kosten voor reparatie redelijk te houden. Vraag daarom offertes aan bij verschillende bedrijven.

Mededelingsplicht verkoper bij bekende gebreken

Naast het feit dat de koper een onderzoek moet uitvoeren, heeft de verkoper een mededelingsplicht. Dit betekent dat de verkoper van het huis de koper op de hoogte moet brengen van eventuele gebreken in het huis die bij hem/haar bekend zijn. Zorg er altijd voor dat je een schriftelijk bewijs hebt van deze informatie. Wanneer je dan akkoord gaat, kun je deze garanties meenemen in het koopcontract.

Wie is er aansprakelijk voor de gebreken aan een woning?

Wanneer je na de koop van een nieuw huis toch (nieuwe) gebreken ontdekt, kan het soms onduidelijk zijn wie hier aansprakelijk voor is. In de meeste gevallen ben jij als koper aansprakelijk voor deze gebreken. De kosten die komen kijken bij de reparatie zijn dan helaas voor jou. Toch is dit niet altijd het geval. Ook de verkoper kan soms aansprakelijk worden gesteld.

Er zijn 2 situaties waar de verkoper wel verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebreken:

  1. Wanneer een gebrek aan je nieuwe woning zo zwaar is dat het huis onbewoonbaar is, ligt de aansprakelijkheid bij de verkoper. Dit moet je als koper wel kunnen aantonen.
  2. Een gebrek dat bij de verkoper bekend was, maar niet gemeld is aan jou als koper zorgt ervoor dat er schending is van de mededelingsplicht. Hiervoor kan je de verkoper aansprakelijk stellen. Dit moet dan wel een gebrek zijn dat lastig te vinden is.

 

Wat moet je doen als je één of meerdere gebreken in de woning vindt?

Wanneer je toch een gebrek of meerdere gebreken vindt, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen.

  1. Meld het gevonden gebrek tijdig

Het is belangrijk om het gebrek altijd zo snel mogelijk te melden. Denk hierbij aan een redelijke periode, dit is in het algemeen binnen 2 maanden. Je moet altijd kunnen aantonen dat je het gebrek binnen een fatsoenlijke tijd hebt gemeld.

  1. Probeer een oplossing voor het gebrek te vinden samen met de verkoper

Als je het gebrek van je huis hebt gemeld, probeer je samen met de verkoper een oplossing te vinden. Er is een kans dat de verkoper het gebrek wil laten repareren of jullie worden het beide eens over een eerlijke verdeling van de kosten. Hierbij is het wel belangrijk om de verkoper altijd een redelijke termijn te geven om het gebrek te repareren. Mocht je dit namelijk niet doen, dan is er kans dat je de kosten niet terugkrijgt.

2.1 Ingebrekestelling van de verkoper bij gebreken

Helaas kan het soms ook zo zijn dat je er als koper en verkoper niet uitkomt of de verkoper niet reageert. Dan kan je de verkoper nog een laatste kans geven. Dit doe je door middel van een ingebrekestelling. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan is het slim om deze in te schakelen. De verzekeraar kan je helpen of advies geven om deze schade (en eventuele kosten) op de verkoper terug te vorderen.

2.2 Advies van de rechter

Toch kan het zelfs na een ingebrekestelling zijn dat je verkoper geen gehoor geeft. Dan kan je een rechtszaak beginnen. Dit is een stap die je het liefst wil vermijden en zou kunnen voorkomen met het laten doen van een bouwkundige keuring voordat je het huis koopt.

Bij Vakkundiggekeurd.nl staan de beste specialisten voor je klaar om dit proces zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Vind hier een Vakkundig Keurder bij jou in de buurt.

Neem contact op met Vakkundig gekeurd

Wil je meer weten over bouwkundige keuringen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel 0320 331 620.