Is een bouwkundige keuring verplicht?

bouwkundige-keuring-verplicht

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar we raden het wel aan wanneer je van plan bent om een huis te kopen. Met een bouwtechnische keuring weet je precies wat de staat van het huis is. Idealiter laat je dit doen voordat je een bod uitbrengt, maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk.

Bouwtechnische keuring in ontbindende voorwaarden

Sinds 1 februari 2018 is het verplicht om een bouwkundige keuring op te nemen in de ontbindende voorwaarden van de model koopovereenkomst. Dit wil niet zeggen dat de keuring ook altijd plaatsvindt.

De koper en verkoper kunnen onderling afspreken om geen keuring uit te laten voeren. Het is dus wel verplicht om de bouwtechnische keuring in de ontbindende voorwaarden te zetten, maar er kan dus – in overeenstemming – van worden afgeweken. Zodra hier van wordt afgeweken, wordt de bouwkundige keuring zichtbaar doorgestreept in de koopovereenkomst. Als koper doe je hiermee afstand van je wettelijke onderzoeksplicht.

Koopovereenkomst ontbinden

Als je de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst hebt staan, spreek je vooraf een bedrag af van hoe hoog eventuele herstelkosten mogen zijn. Dit doe je onder voorbehoud van het bouwkundig onderzoek.

Zijn de directe herstelkosten uit het bouwkundig rapport hoger dan het bedrag dat je onder voorbehoud hebt afgesproken, dan kun je de koop ontbinden. Dat is vaak het geval bij achterstallig onderhoud en bepaalde gebreken.

Aanvullend specialistisch onderzoek

De koper kan de koopovereenkomst ook ontbinden als blijkt dat er aanvullend specialistisch onderzoek nodig is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een vermoeden is dat er asbest aanwezig is.

Bouwkundig rapport verplicht voor hypotheek

Wanneer je een hypotheek aanvraagt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan de hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport soms wél verplicht stellen. Informeer hiernaar bij je hypotheekadviseur.

Een ander geval waarbij een bouwkundige inspectie verplicht is, is wanneer de taxateur constateert dat het achterstallig onderhoud 10%, of meer, van de woningwaarde beslaat.

Onderhandelen over de bouwkundige keuring

Het is nog altijd aan de orde om te onderhandelen over de inhoud van de model koopovereenkomst, ook al staat het bouwkundig voorbehoud nu standaard in deze overeenkomst. Wanneer je een bod uitbrengt op een huis, noem je direct de ontbindende voorwaarden. Denk aan een voorbehoud op de financiering en een voorbehoud op de uitkomst van de bouwkundige keuring.

Zodra de verkoper je bod accepteert, inclusief ontbindende voorwaarden voor de keuring, dan wordt de clausule in de overeenkomst ingevuld.

Voordelen van een bouwkundige inspectie

Hoewel een bouwkundige keuring niet verplicht is, is het natuurlijk wel verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Vooral bij woningen die ouder dan 10 jaar zijn. Door je toekomstige woning te laten inspecteren, weet je precies wat je koopt, en dat geeft zekerheid. Daarnaast ben je beter in staat om te onderhandelen over de prijs van de woning.

Meer informatie

Wil je meer weten over een bouwkundige keuring? Neem dan contact met ons op via 0320 331 620 of via het contactformulier.

Direct een bouwkundige keuring aanvragen? Zoek dan hier een bouwkundig keurder bij jou in de buurt.